SPOR VE MENTAL RETARDASYON
Yüzmeyle Hayatı Değişti
İlkokula başladığında mental retardasyon rahatsızlığı olduğunu öğrenen Seçil Açıkgöz, yüzmeyle engelini aştı, şimdi ise ülkesini olimpiyatlarda temsil etmeyi hedefliyor Milli sporcu Seçil: ‘2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na katılıp, iyi derece yapmak istiyorum’ Milli takım antrenörü Akgöz: ‘Ailelerin desteğiyle çocukların ne kadar hızlı geliştiğini görüyoruz. Seçil, artık parmakla gösterilen bir çocuk’
Ankara’da yaşayan 15 yaşındaki Seçil Açıkgöz’e, ilkokula başladığında mental retardasyon teşhisi konuldu.
Çevresindeki insanlardan uzaklaşan ve uzun süre kimseyle konuşmayan Seçil’in hayatı, yaz okulunda Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Ankara İl Temsilcisi ve milli takım antrenörü Muammer Akgöz ile tanışınca değişti.
Aileyle görüşen Akgöz, bir ay boyunca Seçil ile bir arkadaş gibi vakit geçirmeye başladı. Bir ayın ardından ilk kez Seçil’den bir cümle duyan Akgöz, anne ve babası ile konuşarak Seçil’i yüzmeye başlatmak istediğini iletti.
Yüzmeye başlayınca 6 ayda adeta farklı bir kimliğe bürünen Seçil’in, sosyal yaşantısının yanında eğitim hayatındaki olumlu değişiklik ailesini mutlu etti.
Akgöz’ün antrenörlüğünde 5 yıl içinde katıldığı tüm yarışlarda birincilik elde eden Seçil, Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu (INAS) tarafından Çek Cumhuriyeti‘nde düzenlenen Avrupa Açık Yüzme Şampiyonası’nda da ikinci sırayı aldı.
Milli sporcu, başarısını 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na katılarak elde edeceği dereceyle taçlandırmak istiyor.
– ‘Spora başlayınca öz güvenim arttı’
Seçil Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spora başladığında yüzmeyi bilmediğini, ancak çok çalışarak kendisini geliştirdiğini ifade etti.
İyi beslenme ve antrenman sayesinde başarılı olduğunu aktaran Seçil, ‘2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na katılıp, iyi derece yapmak istiyorum. Sonrasında hedefim antrenörlük yapmak. Öncesinde çok pasif bir yaşantım vardı, spora başlayınca öz güvenim arttı.’ dedi.
– ‘Seçil, artık parmakla gösterilen bir çocuk’
Antrenör Muammer Akgöz ise Seçil ile henüz 7 yaşındayken bir yaz okulunda tanıştığını anlattı. Seçil’in çekingenliğinin dikkatini çektiğini dile getiren Akgöz, şunları söyledi:
‘Yavaşça yanına gidip, tanışmak istedim. Bana ne adını söyledi ne de göz teması kurdu. Baktım ki çok içine kapanık bir çocuk. Ailesini arayıp, ‘Çocuğunuzla tanışmak istiyorum’ dedim. Oturduk, bunu uzunca konuştuk. Seçil’le bir ay sadece yürüdük. Bir süre sonra havuzun yanına gelmesini sağladım. Seçil ilk kez, ‘Ben de yüzmek istiyorum’ dedi. Duyunca çok mutlu oldum. Sonrasında hiç zorlanmadık.’
Akgöz, sporcunun 6 ayda büyük bir gelişim gösterdiğine işaret ederek, ‘Ailelerin desteğiyle çocukların ne kadar hızlı geliştiğini görüyoruz. Seçil, artık parmakla gösterilen bir çocuk. Çek Cumhuriyeti‘ndeki yarışmadan gümüş madalya ile döndü. İnşallah 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda da başarılı olacaktır. Onun için çok çalışıyoruz.’ şeklinde konuştu.
Seçil’in spordaki başarısının okul hayatına da yansıdığını ifade eden Akgöz, ‘Derslerine ilgi müthiş arttı, arkadaş çevresi tamamen değişti. Biz de zaten bunu istiyoruz. Bu çocuklarımızdan çekinmeyin, onlara sarılın. Onların, dünyanın en güzel çocuğu olduğunu gösterin. Sevginin açamayacağı kapı yoktur. Çocuklarımız bu değeri hak ediyor.’ ifadelerini kullandı.